Beloved fotoshoot Christel&Wim

Ik weet nog goed dat ik na een bezoekje aan de kinderboerderij met mijn oudste dochter werd aangeschoten door Christel. Ze vond dat ik van die prachtige foto’s maakte en beloofde mij een keer te bellen voor een fotoshoot.

Zogezegd, zo geschiedde. Een paar jaren terug mocht ik Christel samen met haar man fotograferen. Christel gaf aan dat ze beiden een passie hebben voor koken en zou het fantastisch vinden om samen met haar man een van hun lieveling gerechten, bouillabaisse te maken en dit alles te laten vastleggen. In hun eigen huis, in hun eigen keuken.

Nu is mijn werkwijze meestal op een buitenlocatie. Daar ga ik aan de wandel met mensen. We zien mooie fotogenieke plekken, maar daarnaast is men ook ‘vrijer’.

Toch heb ik deze opdracht met plezier aangepakt en de Beloved fotoshoot werd een combinatie van koken aan huis tot aan wat foto’s rondom huis en tuin.

Heerlijk om Wim&Christel zo in hun element te zien. Voor velen is koken misschien een vanzelfsprekendheid, maar Wim&Christel maakten er echt een feestje van met een lekker muziekje op de achtergrond en prachtige verse vis van de visboer.

De vragen die ik meegeef aan de mensen tijdens mijn shoot om elkaar te stellen sloten prachtig aan. En zeer passend bij deze liefdevolle mensen.

Na het vastleggen van hun liefde en passie voor koken gingen we naar buiten en nam ik hun mee terug in de tijd. Haalde we herinneringen op, liet ik ze vooruitblikken naar de toekomst en lieve woorden fluisteren.

 

Afgelopen jaar belde Christel mij wederom met ditmaal een heel bijzonder verzoek. Ik wist inmiddels van haar ziekte MS en de jarenlange strijd die zij lichamelijk, maar ook geestelijk voerde.

Christel nodigde mij bij hen thuis uit om wat te vertellen.

Na een warm ontvangst en een kop koffie volgde het hoge woord. Na jarenlange strijd, was het genoeg. De MS klachten namen steeds meer toe en er was genoeg gestreden. Euthanasie zou volgen.

Ontzettend moedig en bewonderenswaardig hoe zij hiermee om gegaan is. Ook samen met haar geliefde Wim. Je staat niet altijd stil bij wat anderen meemaken. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Aan de buitenzijde is niet altijd te zien wat er binnenshuis speelt.

Een mooi gesprek vond ik dit waarin zij mij een stukje lieten meekijken in hun levensverhaal.
Na dit gesprek volgde ook haar wens. Een beloved family fotoshoot.

 

Omdat Christel en Wim eerder een Beloved fotoshoot samen ervaren hadden, weten ze deze shoot ook echt op waarde te schatten. Het gaat niet alleen om de foto’s naderhand, maar juist ook om de beleving tijdens de fotoshoot.

En hoe mooi om juist in deze laatste fase van haar leven zo’n Beloved fotoshoot te doen, samen met haar man, kinderen en kleinkinderen.

En zo gebeurde het. Eind augustus spraken wij af in het bomenmuseum in Doorn. Wat een fantastische plek. Het moment kon ook niet beter. Het zonnetje scheen volop en de kleuren leken op haar mooist deze dag!

Het was een bijzonder en intens samenzijn. Voor mij ook heel dubbel en ook de druk lag hoog. Want de tijd tot haar overlijden was nog maar kort.

Zo’n shoot wil ik altijd goed doen en ik wil mensen altijd de beste versie van mijzelf geven en daarmee ook een mooie shoot. Maar nu lag de druk net even hoger!

Gelukkig geldt ook voor mij dat het wandelen in de natuur je dichter bij jezelf brengt. Even diep ademhalen en hopsakee. Gaan met die banaan! We gaan er iets moois van maken roep ik dan tegen mijzelf.

Het werd een hele fijne middag. Iedereen had er zin in. En werd veel gelachen, maar de pijn was wel voelbaar. De pijn van een heftig leven, maar ook van het komende afscheid.

Na de fotoshoot heb ik de foto’s zo snel als mogelijk gereed gemaakt. De woorden die volgden nadat ze de foto’s gezien hadden, deden mij enorm goed. Zo fijn wanneer men blij is met de beelden, maar zeker nu!! Ook het moment, de belevenis ansich, waren zijn erg dankbaar voor. Heel fijn dit te horen!!

Direct werden er foto’s, canvasdoeken en albums besteld. Het laatste als verrassing voor de kinderen. Gelukkig heeft Christel het album nog wel digitaal mogen zien en beoordelen. Helaas heeft zij het niet meer gered om het afgedrukt en wel te mogen bewonderen.

Maar jemig…hoe waardevol kan een fotoalbum ineens zijn wanneer je moeder, vrouw, oma komt te overlijden. En dan te bedenken dat de foto’s ook nog eens doen terugdenken aan bepaalde woorden die gezegd zijn. Prachtig.

Dankbaar dat ik dit heb mogen doen samen met dit lieve koppel en hun prachtige gezin.
Heel intens.

Afgelopen week was haar uitvaart onder begeleiding van Karin Menken, ritueel begeleidster (Levenswending) .Prachtig was dit. Wat een enorme toevoeging is dat. Iemand die jou, je partner, gezin begeleid in dit laatste stuk.

Het was een eveneens zonnige dag. Een hele bijzondere middag met veel mooie woorden en er werd zelfs gedanst. Prachtig hoe deze vrouw geëerd werd. En heel mooi te zien dat mijn foto’s werden gebruikt.

Dit geeft maar weer aan hoe waardevol een fotoshoot kan zijn. Zeker de manier waarop ik graag fotografeer (door mensen dingen te laten zeggen, uitspreken) heeft absolute meerwaarde. En nog meer betekenis bij ziekte en het verliezen van dierbaren.

Bedankt voor jullie vertrouwen in mij en het kijkje in jullie leven. Het heeft ook mijn leven verrijkt!
Lieve groet Anneke

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *