Yves Delicatessen plus

“Terug naar de essentie”  

Dit geeft aardig weer hoe Yves in het leven staat. Of het nu gaat om het maken van de beste Croissant of om het verbinden met mensen. Verder kijken dan wat de buitenzijde laat zien!

Grappig, het is meteen het lijntje waarmee wij de verbinding hebben. Ook ik kijk/prik graag door die eerste laag heen. Wie zie ik, wat beweegt hem of haar, waarom doe je wat je doet?!

Precies dat is wat iedereen zou mogen laten zien. Dat is waar jouw kracht zit! Dat is waar anderen op aangaan (of niet). Niet iedereen is jouw klant, sterker nog, dat moet je ook niet willen.

Yves en ik hebben elkaar eerder dit jaar ontmoet tijdens een ondernemers meeting. Maar onlangs stond ik op de zogeheten ‘zeepkist’ bij de Ondernemerskring Wijk bij Duurstede en vertelde mijn verhaal. Een dag later belde Yves mij op om een afspraak in te plannen.

Zogezegd, zo gedaan. Op een maandagmorgen gingen wij op pad.

Althans, we dronken eerst een lekkere kop koffie en ik stelde wat vragen. Het praten ging als vanzelf.

Wat en veelzijdige jongeman is Yves met al behoorlijk wat levenservaring. Eten en dan vooral puur en eerlijk eten loopt als een rode draad door zijn verhaal.

Zijn vriendin roept tussendoor “Als we met de feestdagen bij zijn familie zijn, dan gaat het dagenlang over eten. Tijdens het ontbijt wordt besproken hoe de lunch eruitziet en welke gerechten er de komende dagen op het menu staan. Om het vervolgens ook daadwerkelijk te bereiden met elkaar en ervan te genieten. Het zorgt dus letterlijk voor de verbinding binnen hun gezin.

Dat Yves dus een koksopleiding heeft gedaan in Frankrijk en later werkte in diverse restaurants zal niemand doen verbazen.

Op zijn 18e won hij een 4e prijs tijdens een wedstrijd in Brussel voor de Beste vakman in de Franse keuken. “Trophee National de Cuisine et Service”

Dit zorgde voor een baan in een 6* etablissement waar hij het slechts 1 seizoen volhield vanwege de enorm werkdruk. Een wereld vol haat en nijd, niet passend bij Yves.

Vervolgens werkte hij in ander sterrenrestaurant en ook in een Sushirestaurant gerund door een Frans/Chinese familie.  In dit laatste restaurant hielden ook weinig mensen het lang uit vanwege de slechte communicatie die er was wegens verschillende culturen. Toch vond Yves zijn plek. Nadat er een ongeluk in de keuken plaatsvond bij een collega en hij tegelijkertijd een baan als Butler kreeg aangeboden deed het Yves besluiten verder te kijken.

Een Fransman met een sociaal investeringsbedrijf vroeg hem voor hem te komen werken. De Fransman zag een goede kok i.c.m. de sociale kwaliteiten en zag in Yves een goede butler. En zo werkte Yves, zonder vooropleiding als butler, enkele jaren voor hem.

Yves geeft aan daar zowel op keukenvlak als het sociale aspect van diverse mensen samenbrengen en verbinden onder de knie te hebben gekregen.

In de tussentijd speelde er op persoonlijk vlak van alles. Als kind van gescheiden ouders, maar ook diverse persoonlijke incidenten vormen je als mens.

Een van de citaten die mij bijbleef uit ons gesprek en die zelfs zichtbaar zijn als tatoeage op Yves arm is: “gentil n’a qu’un oeil”

Wat wil zeggen: als iemand alleen maar aardig is, ziet hij niet de ‘donkere’ kanten van iemand. Alles in het leven is dualiteit. Juist ook jouw minpunten maken jou compleet. Je valkuil is ook je kracht!

En dat geldt ook voor zijn geweldige croissants. Met de hand gemaakt en daardoor niet allemaal gelijk en/of even mooi, maar de smaak…en dat is waar het om draait, aldus Yves.

Op het moment dat Yves druk in de weer is met zijn croissants en prachtige baquettes zie ik een andere man. Vol passie legt hij de laatste hand aan deze overheerlijke Franse delicatessen. Leuk om te zien.

Pure ambacht en als je ziet wat voor werk hierin zit…

Zijn collega, Batesy, stel ik de vraag hoe hij Yves ziet. Hij verteld hoe erg hij Yves waardeert als mens en als collega/werkgever. Yves is iemand die alles met zijn hart doet en zijn passie leeft. Prachtig toch?!

Wat meer kun je zeggen…ga deze passie maar eens proeven en vergeet niet je tanden te zetten in zo’n overheerlijke paint au chocolat! Yves zijn favoriet heb ik mij laten vertellen 😉

Delen
Delen
Delen
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *